Synopsis

Broeder Hugo is 35, katholiek en al 10 jaar kluizenaar in Noord-Groningen. Hij woont alleen in zijn kapel achter een hek met een slot. Stilte lijkt dan voor het oprapen te liggen, maar afleiding misschien nog wel meer. Een beschouwende documentaire over de menselijke beweging tussen iets heel graag willen en de weerbarstige praktijk.
25 minuten, opgenomen op 16mm, vertoningskopie HD

Director's statement

Al rondrijdend over het Groningse platteland kwam ik bij de kerk van Broeder Hugo. Er hingen bordjes: STILTE! Ik durfde amper adem te halen.
Toen Broeder Hugo tevoorschijn kwam, vroeg ik of hem iets mocht vragen. Hij antwoordde: "Eigenlijk moet je stil zijn, maar omdat je het zo aardig vraagt, mag je wel iets vragen." Ik was gelijk heel nieuwsgierig naar deze indrukwekkende stilte en de menselijke monnik die daar bij hoorde.

We hebben deze film op 16 mm film gedraaid. Dit was een bewuste keuze om een hogere concentratie bij onszelf af te dwingen. De rollen zijn 10 minuten lang dus moet je goed nadenken over wat je wilt filmen. Ook vinden we het ontzettend mooi.
We hebben drie keer gefilmd bij Broeder Hugo, in september 2010, januari en maart 2011. Dit gaf ons de kans om het prachtige landschap van Noord-Groningen in de verschillende tijden van het jaar vast te leggen. We logeerden in een huisje aan de overkant van de kerk. Langzamerhand kenden we niet alleen Broeder Hugo steeds beter, maar ook verschillende bewoners werden als buren in ons tijdelijk thuis Warfhuizen.